Beursbedrijven Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE) hebben overeenstemming bereikt over een fusie. Dat meldden beide bedrijven woensdag.

Eind vorige maand werd al duidelijk dat de twee beursgiganten werkten aan een fusie van gelijken. Uit het nu gesloten akkoord blijkt dat aandeelhouders van Deutsche Börse 54,4 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen en de huidige aandeelhouders van LSE de rest.

Het nieuwe fusiebedrijf krijgt hoofdkantoren in Frankfurt en Londen en een bestuur waarin beide bedrijven evenredig worden vertegenwoordigd. De dagelijkse leiding komt daarbij in handen van de huidige topman van Deutsche Börse, Carsten Kengeter.

De uitbaters van de aandelenbeurzen in Frankfurt en Londen mikken op enorme kostenbesparingen met hun fusie, die volgens hun eigen prognose op kunnen lopen tot 450 miljoen euro per jaar. Dat zou overeenkomen met 20 procent van hun kosten in het afgelopen jaar.

Het Amerikaanse beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE) gaf begin deze maand aan ook een bod te overwegen op LSE. Daarbij benadrukte ICE echter ook dat er nog geen enkel besluit was genomen en dat het bestuur van de Londense branchegenoot niet was benaderd.

Euronext bekijkt toekomst

Concurrent Euronext heeft twee banken ingehuurd in zijn zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor de toekomst. Dat meldde de Franse krant Les Echos woensdag op basis van bronnen.

Het onderzoek hangt samen met de beoogde fusie van beursreuzen London Stock Exchange en Deutsche Börse. Die verandert het speelveld voor de hele Europese sector.

Volgens Les Echos overweegt Euronext, uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, onder meer om de krachten te bundelen met de beurs in Madrid. Een andere mogelijkheid zou zijn om uit te breiden met andere activiteiten, zoals betaal- en beheerdiensten.

Verder zou worden gekeken naar de mogelijkheden om te investeren in 'blockchain'-technologie. Die technologie, die ten grondslag ligt aan de bitcoin, kan ook worden gebruikt voor het vernieuwen van processen op het gebied van transacties en betalingsmethoden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl